Czy imbir obiera się ze skórki?

Czy imbir obiera się ze skórki?

Zazwyczaj imbir obiera się, by użyć go do różnych potraw i napojów. Dzięki obieraniu da się pozbyć zanieczyszczeń ze skórki, jednak nie zawsze trzeba to robić. Rezygnując z tej czynności można zaoszczędzić czas i zmniejszyć ilość produkowanych odpadów. Jak więc ostatecznie brzmi odpowiedź na pytanie, czy imbir obiera się ze skórki?

Czy można jeść imbir ze skórką?

Zjedzenie skórki imbiru nie powinno stanowić powodu do obaw, ponieważ jest ona jadalna. Mimo wszystko powszechnie zaleca się obieranie jej. Z perspektywy zdrowotnej, można jednak na tym sporo stracić. Wpływa to jednocześnie na pozbycie się części witamin i błonnika. Z drugiej strony skórka imbiru jest narażona na zewnętrzne zanieczyszczenia, takie jak pestycydy, mykotoksyny oraz inne środki, które mają na celu przedłużenie świeżości imbiru. Trudno więc oszacować, które z rozwiązań będzie bardziej korzystne.

Jakie są zalety jedzenia imbiru ze skórką?

Rezygnacja z obierania imbiru ma swoje zalety, do których należą:

  • zmniejszenie ilości produkowanych odpadów,
  • zaoszczędzenie czasu,
  • brak różnicy w smaku, jeśli chodzi o jedzenie imbiru ze skórką czy bez,
  • spożycie większej ilości składników odżywczych.

Osoby ceniące sobie życie w duchu less-waste docenią fakt, iż jedzenie nieobranego imbiru będzie wiązało się z generowaniem mniejszej ilości śmieci. Obieranie skórki jest dość uciążliwe i czasochłonne, nawet jeśli ktoś ma w tym wprawę. Skórka nie ma żadnego charakterystycznego smaku, dlatego „schowa się” w danej potrawie i nikt nie wyczuje, czy dodany do niej imbir został wcześniej obrany. Jednocześnie w wielu warzywach i owocach to właśnie pod skórką gromadzi się największa ilość witamin – podobnie jest w przypadku imbiru.

Kiedy lepiej obrać imbir?

Chropowata skórka imbiru przyciąga najwięcej bakterii, brudu, mykotoksyn oraz pestycydów. Na ogół można się ich pozbyć poprzez dokładne wyszorowanie i wymycie imbiru, lecz czasami całkowite usunięcie skórki stanowi lepszą opcję. Powinno się jej pozbyć, gdy:

  • widać na niej wyraźne zanieczyszczenia,
  • pochodzenie danego kawałka imbiru jest nieznane i wzbudza wątpliwości,
  • imbir stoi w lodówce od dłuższego czasu,
  • kupiony imbir był lekko miękki i mało świeży.

Warto też obierać skórkę, gdy chce się wykorzystać imbir w większych ilościach, np. do stworzenia nalewki, lemoniady czy naparu o wielu właściwościach prozdrowotnych. Zrezygnować z tej czynności można z kolei wtedy, gdy ilość użytego imbiru jest niewielka.

W jaki sposób szybko obrać imbir?

Imbir można obrać za pomocą łyżeczki – wystarczy zeskrobać nią skórkę. Łyżeczkę zastąpi też druciak do mycia naczyń. Przed obieraniem imbiru warto włożyć go do zamrażarki – wtedy skórka łatwiej oderwie się od miąższu.

Podsumowanie

Większość osób obiera imbir – ta opcja jest korzystniejsza, gdy chce się pozbyć nagromadzonej na skórce zanieczyszczeń. Nie trzeba tego jednak robić, gdy używa się imbiru w niewielkiej ilości. Pod skórką gromadzi się najwięcej witamin, jej obieranie generuje też większą ilość odpadów.