Śmierdzące gazy – sposoby na gazy w jelitach

kobieta wstrzymująca śmierdzące gazy

Śmierdzące gazy to krępujący problem, który dotyka bardzo wielu osób. Trudno jest znaleźć przyczynę ich występowania, jednak zazwyczaj dobrym tropem jest dieta, jaką stosujemy na co dzień. Jak powstają gazy w jelitach i dlaczego wytwarzają brzydki, nieprzyjemny zapach? Jak sobie z nimi radzić?

Przyczyny śmierdzących gazów

Główną przyczyną śmierdzących gazów są zazwyczaj procesy metaboliczne w przewodzie pokarmowym, w których dochodzi do rozkładu pokarmów przez bakterie jelitowe. Istnieje wiele czynników, które mogą znacząco wpływać na ilość i jakość gazów jelitowych. Do najpopularniejszych należą:

  • dieta – rośliny strączkowe, cebula czy czosnek, jak również nabiał, słodkie napoje gazowane i alkohol, mogą zwiększać produkcję śmierdzących gazów;
  • stres – nadmierny stres może wpływać na ruchy jelit i procesy trawienne, co w rezultacie sprzyja większej produkcji gazów;
  • choroby jelitowe – np. zespół jelita drażliwego lub zapalenie jelita grubego, mogą wpływać na ilość i skład gazów jelitowych;
  • sposób jedzeniazbyt szybkie i łapczywe jedzenie może powodować u niektórych osób zwiększone połykanie powietrza i w rezultacie prowadzić do powstawania gazów.

Co wywołuje gazy o zapachu zgniłych jaj?

Procesy metaboliczne produkują różne gazy, w tym metan, dwutlenek węgla, tlenek azotu, wodór czy siarkowodór. To właśnie siarkowodór odpowiada za charakterystyczny zapach gazów jelitowych, przypominający zgniłe jaja. Procesy fermentacji jelitowej, które prowadzą do produkcji siarkowodoru, są normalnymi procesami zachodzącymi w jelitach. Niektóre czynniki mogą jednak wpływać na ilość i intensywność produkcji siarkowodoru. Najczęściej przyczyną jest spożywanie pokarmów bogatych w białko (ryby, mięso, jaja) i siarkę (kapusta, cebula, czosnek). Powodem może być także zbyt wolne trawienie. Może to prowadzić do dłuższego czasu przebywania resztek pokarmowych w jelitach, co zwiększa szanse na produkcję siarkowodoru.

Czy śmierdzące gazy mogą zwiastować chorobę?

W niektórych przypadkach śmierdzące gazy mogą być objawem choroby. W przypadku utrzymujących się problemów z gazami lub występowania innych objawów, takich jak biegunka, ból brzucha, utrata wagi lub gorączka, należy skonsultować się z lekarzem. Nadmierna produkcja gazów o brzydkim zapachu może świadczyć o wielu chorobach, np. nietolerancji laktozy, niedrożności jelit czy wspomnianej wcześniej chorobie jelita drażliwego. Nie jest to jednak regułą, zatem każde alarmujące zachowanie naszego organizmu warto wcześniej skonsultować ze swoim lekarzem.

Jaką dietę stosować, żeby nie mieć śmierdzących bąków?

W celu zredukowania gazów o brzydkim zapachu można wdrożyć kilka prostych zasad żywieniowych, które szybko są w stanie przynieść korzystne skutki. Oto kilak z nich:

  1. Zmniejszenie spożycia pokarmów bogatych w białko i siarkę.
  2. Unikanie szybkiego jedzenia.
  3. Zwiększenie spożycia błonnika.
  4. Picie dużych ilości wody.
  5. Unikanie słodkich, gazowanych napojów.

Naturalne sposoby na gazy

Istnieje kilka naturalnych sposobów, które mogą pomóc w ograniczeniu produkcji uporczywych gazów. Jednym z popularniejszych są herbatki ziołowe. Napary z ziół, takich jak mięta pieprzowa, anyż, kminek, koper włoski, rumianek czy melisa, mogą pomóc w łagodzeniu bólu brzucha i zmniejszeniu produkcji gazów jelitowych. Dobrym sposobem są również ćwiczenia fizyczne, które pobudzają jelita do prawidłowej pracy. Pomocne mogą okazać się również niektóre produkty bogate w probiotyki, takie jak jogurty naturalne czy kefiry. Pomagają one w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej i tym samym przyczyniają się do zmniejszenia produkcji gazów.

 

Najczęstsze pytania i odpowiedzi:

Co pomaga na śmierdzące gazy?

Aby złagodzić objawy śmierdzących gazów, można spróbować kilku naturalnych sposobów, takich jak np. ćwiczenia fizyczne czy picie herbatek ziołowych. Warto również zadbać o dietę, unikać produktów zawierających białko i siarkę, jeść powoli mniejsze porcje, a także pić dużo wody.

Jaka herbata na gazy jelitowe?

Na gazy najlepiej sprawdzają się herbatki ziołowe. Mogą to być napary z mięty, kminku lub kopru włoskiego. Dobrze działa również rumianek i melisa. Warto stosować też dodatki do herbat, np. imbir. Ma on właściwości, które mogą pomóc w łagodzeniu objawów uporczywych gazów.

Czy śmierdzące bąki są zdrowe?

Śmierdzące gazy w większości przypadków nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Jeśli jednak gazom towarzyszą dodatkowe objawy, takie jak biegunka, wzdęcia, zgaga czy ból brzucha, to mogą być wtedy oznaką poważniejszego problemu zdrowotnego.

Jakie zioła stosować na gazy?

Na gazy najlepsze będą napary z ziół, takich jak mięta, anyż, kminek, koper włoski, rumianek i melisa. Można również stosować herbatki z pokrzywy.

Jak pozbyć się gazów z organizmu?

Aby zminimalizować występowanie gazów, warto zadbać o zdrową dietę i regularne ćwiczenia fizyczne. W diecie unikać należy produktów bogatych w białko, a pokarmy warto spożywać powoli, w małych ilościach. Zalecane są również herbatki ziołowe i suplementacja probiotykami.

Co jeść żeby nie puszczać bąków?

Całkowite uniknięcie produkcji gazów jest niemożliwe, jednak można ją zminimalizować. W diecie warto spożywać białka lekkostrawne, niskobłonnikowe warzywa (ziemniaki, cukinia, marchew) czy owoce o niskiej zawartości cukru (kiwi, arbuz, truskawki). Zaleca się również suplementację probiotykami.