Przyprawa o wielu twarzach. O czym mowa?
Proszę Państwa oto imbir. Roślina chętnie używana w kuchni na całym świecie. Uprawiana w Azji oraz niektórych częściach Afryki, słynie ze swojego ostrego i nieco gorzkawego smaku. Podkręca smak potraw i dodaje im orientalnego charakteru. Oprócz walorów smakowych charakteryzuje się właściwościami leczniczymi, do których zalicza się działanie:
- antyoksydacyjne,
- przeciwzapalne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwbakteryjne.
Istnieje wiele różnych sposobów na wykorzystanie imbiru w kuchni, ale jak zrobić to z głową, żeby podczas gotowania zachował jak najwięcej swoich drogocennych właściwości?
Sposoby przygotowania imbiru
Zanim o sposobach jego przygotowania, przyjrzyjmy się, w jakich wariantach dostępny jest na rynku. W sklepach znajdziemy go w 3 formach:
- świeży korzeń,
- sproszkowany korzeń,
- kandyzowanej.
Najpopularniejszym sposobem przygotowania świeżego korzenia imbiru jest dodanie go do różnych potraw, a także jako dodatek do herbaty. Innym sposobem jest przygotowanie z niego naparu z cytryną i miodem. W okresie jesienno-zimowym warto sięgnąć po produkty, które w naturalny sposób wzmocnią odporność.
1. Imbir w herbacie
Do świeżo zaparzonej herbaty dodać kilka plasterków świeżo pokrojonego korzenia imbiru. Poczekać aż imbir puści soki i przecedzić herbatę przez sitko. Kiedy herbata nieco ostygnie, można dodać łyżkę ulubionego miodu do smaku.
2. Napar z imbiru na wzmocnienie odporności.
Do jego przygotowania należy użyć ok. 200 g świeżego korzenia imbiru. Obrany ze skórki korzeń starty na tarce o małych oczkach, zblendowany lub pokrojony na drobne kawałki zalać litrem ciepłej wody. W kolejnym kroku dodać wyciśnięty sok z połówki cytryny i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i zostawić na 30 minut do wystygnięcia. Po tym czasie przychodzi czas na miód. Dodać łyżkę stołową miodu gryczanego lub spadziowego i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany napar, należy odstawić na 2 godziny i spożywać codziennie po pół szklanki.
Czy gotowany imbir traci swoje cenne właściwości?
Czy obróbka termiczna jak gotowanie, czy pieczenie wpływa na właściwości imbiru? Odpowiedź brzmi: to zależy.
Z imbirem podobnie jest jak z miodem. W temperaturze powyżej 90 stopni Celsjusza niestety traci część swoich cennych właściwości. Gotowany ma dużo mniejszą zawartość witaminy C, witamin z grupy B, a także pierwiastki takie jak potas i cynk. Utrata witamin może sięgnąć nawet 50%. Warto podkreślić fakt, że obróbka termiczna nie wpływa jego walory smakowe.
Imbirowe love
Imbir uznawany jest za naturalny afrodyzjak. Posiada właściwości, mające dobroczynny wpływ na układ krążenia i pracę serca. Składniki zawarte w imbirze przyczyniają się do rozszerzenia naczyń krwionośnych, poprawiając przepływ krwi do narządów płciowych. Również wpływać na produkcję testosteronu – hormonu, odpowiedzialnego za popęd seksualny.
Imbir czy warto go używać?
Odpowiedź brzmi tak. Imbir to niezwykła roślina, która w realny sposób wpływa na zdrowie. Włączony do codziennej diety poprawi samopoczucie i pomoże w walce z chorobami wywołanymi przez wirusy i bakterie. Również zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu pozwoli zachować zdrowie na długie lata. Nie bójmy się używać imbiru w kuchni, bo to samo zdrowie!