Jakie warzywa i owoce do smoothie? Co musisz wiedzieć?

Jakie warzywa i owoce do smoothie

Smoothie to gęsty napój powstały dzięki zmiksowany warzyw i/lub owoców. Nieodzownym dodatkiem takiego napoju jest woda i lód, dzięki któremu zyskuje on charakterystyczną konsystencję. Poniższy artykuł przedstawi, jakie warzywa i owoce do smoothie będą optymalnym wyborem.

Jakie warzywa i owoce do smoothie? Wpływ składników na napój

Jakie owoce do smoothie?

Częstym wyborem do smoothie są banany. Ich dodanie zapewnia dobrą gęstość, dzięki której smoothie jest smaczne i łatwe do picia. Ponadto wg amerykańskiego FoodData Central prowadzonego przez Departament Rolnictwa, 100 gram bananów zawiera:

  • 27 mg magnezu,
  • 0.4 mg witaminy B6,
  • 5 mg wapnia.

Jednak główną rolą owoców w smoothie jest nadawanie słodkości i smaku. Przyjmuje się, że główną rolę zdrowotną odgrywają w nich warzywa. Pod względem smakowym wyłącznym czynnikiem determinującym wybór owoców są subiektywne preferencje. Jednak popularne przepisy zawierają także jabłka (4.6 mg witaminy C na 100 gram wg FoodData Central) czy maliny (151 mg potasu na 100g, także FDC).

Jakie warzywa do smoothie?

Warzywa dostarczają większości składników odżywczych w smoothie. Często wybór pada na pomidory (11 mg magnezu, 24 mg fosforu, 237 mg potasu, 13.7 mg witaminy C na 100g, wg danych FDC). Marchewka jako źródło wapnia (33 mg/100 g produktu, FDC), magnezu (12 mg/100 g produktu, FDC), potasu (320 mg/100 g produktu, FDC), sodu (320 mg/100 g produktu), witaminy A (16700 IU/100 g produktu, FDC) także często znajduje się w przepisach. Z kolei buraki wg FDC zawierają po 16 mg wapna, 23 mg magnezu, 40 mg fosforu i 325 mg potasu na 100 gram.

Smoothie a inne posiłki

Oczywiście smoothie nie powinno być jedynym zdrowym posiłkiem dnia. Odpowiedź na pytanie „Jakie warzywa i owoce do smoothie?” będzie zależała od rozkładu mikroskładników w innych posiłkach. Konkretne produkty do smoothie należy dobrać tak, by nie przedawkować jakiegokolwiek składnika. Przykładowo – witamina C w za dużej ilości zamiast dobrych skutków przyniesie dolegliwości skórne i pokarmowe.

Jakie warzywa i owoce do smoothie? Co jeszcze dodać?

Tłuszcz a witaminy

Witaminy A, D, E oraz K nie rozpuszczają się w wodzie. Do ich przyswojenia ludzki organizm potrzebuje tłuszczu. Najlepszymi źródłami będą tutaj awokado, orzechy włoskie czy olej z pestek dyni. Bez nich nie można liczyć na benefity powyższych witamin.

Woda a witaminy

Pozostałe witaminy potrzebują wody, by mogły zostać wchłonięte przez ludzki organizm. Dlatego dodanie niewielkiej jej ilości do smoothie będzie dobrą praktyką.