Kurkuma jest przyprawą, którą można kupić w każdym supermarkecie. Kurkuma właściwości ma bardzo wiele i z tego powodu od pewnego czasu staje się coraz popularniejsza jako skuteczny środek w walce z różnymi dolegliwościami. Warto zatem bliżej przyjrzeć się tej przyprawie i sprawdzić, jakie dokładnie kurkuma właściwości ma i jak ją stosować bezpiecznie?
Kurkuma — superfood
Kurkuma staje się coraz bardziej popularna w medycynie naturalnej. Znana jest jako „magiczna bulwa”, „przyprawa życia” lub „korzeń mocy”, jej ekstrakt – żółty barwnik kurkumina – pomaga w leczeniu wielu dolegliwości i chorób cywilizacyjnych, takich jak choroba zwyrodnieniowa stawów, choroba Alzheimera, a nawet nowotwory. Ponieważ medycyna od lat zajmuje się jej wpływem na organizm człowieka, to nie trzeba zadawać już pytania, czy kurkuma jest zdrowa. Oczywiście, jak w przypadku wszystkich takich produktów, należy zachować ostrożność i stosować ją wedle zaleceń.
Pochodząca z Indii roślina należy do rodzaju roślin imbirowych. Kurkuma znajduje się w mieszankach curry. Za żółty kolor odpowiada barwnik kurkumina. Kłącze może być używane jako świeże lub suszone i mielone jako przyprawa, a także jako barwnik, na przykład do musztardy, przetworów lub kiełbasy. Kurkuma w proszku smakuje lekko pikantnie, ma ziemisto-gorzki smak. Zawiera olejki eteryczne, białka, cukry i około pięciu procent cennego składnika kurkuminy.
Kurkuma przyjmowana z pożywieniem?
Kurkuma właściwości lecznicze wykazuje w różnych schorzeniach. Jak jednak powinna być spożywana? W sklepach dostępna jest jako zmielony proszek i zazwyczaj dodaje się ją do różnych potraw. Jednak w takiej postaci nie może działać jako środek zaradczy. Dlaczego? Kurkumina jest słabo rozpuszczalna w wodzie i słabo wchłaniana przez organizm. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ustanowił przepisy dotyczące przyjmowania substancji czynnej kurkuminy. Zaleca spożywanie nie więcej niż dwóch miligramów na kilogram masy ciała dziennie. Dla osoby ważącej 70 kilogramów jest to 140 miligramów kurkuminy dziennie, w formie suplementu diety.
Właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające kurkumy
Przewlekłe stany zapalne o niewielkim nasileniu są częstym problemem we współczesnych społeczeństwach. Prowadzą one do chorób takich jak rak, zespół metaboliczny, choroby sercowo-naczyniowe i choroby neurodegeneracyjne. Badania naukowe wykazują, że kurkumina z kurkumy działanie ma silnie przeciwzapalne i może być stosowana między innymi w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, zapalnych chorób jelit i miażdżycy tętnic. Wykazano, że kurkumina ma też silne właściwości antyoksydacyjne. Hamuje działanie wolnych rodników, które są chemicznie aktywnymi cząsteczkami uszkadzającymi struktury komórkowe organizmu. Dotychczasowe badania naukowe wykazały, że kurkumina blokuje działanie wolnych rodników i aktywuje inne przeciwutleniacze.
Prozdrowotne działanie kurkumy
Według medycyny ajurwedyjskiej kurkuma przeciwzapalna jest i ma wiele właściwości prozdrowotnych. Stymuluje przepływ żółci. Efekt ten wynika głównie z obecności olejku eterycznego i flawonoidów. Powodują one kurczenie się pęcherzyka żółciowego, co ułatwia jego opróżnianie. Żółciopędne działanie kurkumy zwiększa zdolność organizmu do trawienia tłuszczu. Zapobiega zatem niestrawności po ciężkim posiłku. Wykazano, że kurkuma ma działanie antyhepatotoksyczne. Jej skuteczność jest porównywana z sylimaryną. Kurkuma zwiększa wydalanie soli żółciowych, cholesterolu i bilirubiny z żółcią, a także zwiększa ich rozpuszczalność w żółci, co może pomóc w zapobieganiu i leczeniu kamieni żółciowych. Kurkuma może być stosowana jako pomoc w leczeniu zapalenia wątroby, marskości wątroby i żółtaczki. Kurkuma działanie ma też karminujące. Jest zalecana dla osób cierpiących na częste wzdęcia i zatrzymanie gazów. Warto dodać tę przyprawę do potraw z roślin strączkowych, aby uniknąć wzdęć po posiłku.
Na jakie dolegliwości pomaga kurkuma?
Kurkuma może być bardzo ważna w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także w przypadku uszkodzenia błony śluzowej żołądka i jelit. Wykazano, że kurkuma hamuje powstawanie owrzodzeń spowodowanych stresem, alkoholem i przyjmowaniem niektórych leków. Efekt ten jest spowodowany zwiększeniem ilości śluzu w ścianie żołądka. Wiadomo również, że kurkuma hamuje skurcz jelit i zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych oraz ma działanie terapeutyczne w zapaleniu trzustki. Kurkuma wykazuje też właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Hamuje rozwój różnych patogennych bakterii, grzybów i pasożytów. Z tego powodu może być pomocna zarówno w przypadku zewnętrznego stosowania na rany, jak i doustnego stosowania w infekcjach żołądkowo-jelitowych, w tym w wykrywaniu pasożytów.
Kurkuma właściwości jak stosować tę przyprawę?
Kurkumina została przetestowana w setkach badań naukowych, a wiele z nich przyniosło obiecujące efekty. W eksperymentach z komórkami nowotworowym kurkuma działa hamująco na wzrost i powoduje przedwczesną śmierć komórek. W badaniach na zwierzętach kurkumina poprawia wydajność mózgu i zapobiega zmianom Alzheimera. Do zastosowań leczniczych można stosować zarówno świeże, jak i suszone kłącza kurkumy. Aby zrobić proszek z kurkumy, wystarczy pokroić obrane kłącza na małe kawałki lub cienkie plasterki. Następnie należy położyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W temperaturze 50 stopni Celsjusza i przy lekko otwartych drzwiach piekarnika należy pozostawić je do wyschnięcia. W blenderze można następnie zmielić wysuszone kawałki na proszek. Aby kurkuma lepiej się wchłaniała, zaleca się przyjmowanie jej z odrobiną oleju. Dodatek czarnego pieprzu ma również na celu poprawę wchłaniania i działania kurkumy.
Herbata z kurkumy
Najlepsze efekty można osiągnąć, pijąc herbatę z kurkumy. Wystarczy zalać pół łyżeczki proszku 250 ml wrzącej wody. Należy zostawić całość przykrytą na pięć minut. Alternatywnie można również zalać od jednego do dwóch plasterków świeżego korzenia. W przypadku niestrawności zaleca się wypicie jednej szklanki przed posiłkiem. Jeśli komuś nie smakuje taka herbatka, to można dodać odrobinę miodu.
Pasta z kurkumy do stosowania zewnętrznego
Kurkuma może być również stosowana zewnętrznie. Pasta z kurkumy ma na celu łagodzenie oparzeń i świetnie nadaje się do walki z łupieżem. W tym celu proszek miesza się z odrobiną wody w celu uzyskania pasty i nakłada na odpowiednie obszary skóry.
Picie kurkumy skutki uboczne
Choć kurkuma właściwości ma bardzo wiele, to u osób wrażliwych może powodować ból brzucha, nudności, wymioty i alergiczne reakcje skórne. Kurkuma może również wpływać na działanie innych leków, na przykład leków przeciwnowotworowych. Jako przyprawy, spożywanie kurkumy w normalnych dawkach jest zwykle bezpieczne. Jednak ci, którzy chcą regularnie spożywać kurkumę, powinni wcześniej skonsultować się z lekarzem. Kobiety w ciąży, karmiące piersią, a także osoby cierpiące na kamienie żółciowe lub choroby wątroby powinny lepiej zrezygnować z przyjmowania suplementów diety zawierających kurkumę. Bardzo ważne jest też trzymanie się zaleceń producenta w przypadku stosowania suplementów diety zawierających kurkumę.