Kawa jest obecnie jednym z najczęściej spożywanych napojów na gorąco. Nie wszystkim jednak wystarcza klasyczna mała czarna. Niektórzy szukają nieco innych walorów smakowych i przygotowują napój w specyficzny sposób lub wybierają wariacje z różnymi dodatkami. Ciekawą alternatywą dla tradycyjnego espresso jest marocchino. Czym dokładnie jest ta kawa? Dowiedz się, jaki ma smak oraz sprawdź, jak przygotować ją w domowych warunkach.
Jaka jest historia kawy marocchino?
We włoskiej tradycji kawa, czekolada i mleko były zawsze bardzo blisko. Pierwsze wzmianki o kawie z czekoladą pochodzą już z XVIII wieku. Połączenie tych składników zaowocowało powstaniem wielu pobudzających napojów o słodkim smaku. Marocchino to kawa pochodząca z Alessandrii, czyli miasta, w którym funkcjonowała fabryka kapeluszy Borsalino. Nakrycia głowy tej marki nosiły najbardziej znane osoby na świecie. Każdy kapelusz miał w środku charakterystyczny brązowy pasek — marocchino. Kawa o tej nazwie ma warstwę kakao, która przypomina właśnie ten element.
Obecnie marocchino jest bardzo popularnym napojem nie tylko we Włoszech, ale także na całym świecie. W niektórych miejscach można spotkać tę kawę pod inną nazwą, ale jest ona zawsze łatwa do rozpoznania. Przygotowywana jest w filiżance do espresso, więc charakteryzuje się małym rozmiarem. Jest ona też dość intensywna w smaku, dlatego jest idealną opcją dla miłośników aromatycznej kawy.
Jak przygotować kawę marocchino?
Przygotowanie kawy dla niektórych osób jest rytuałem, w którym nie ma miejsca na błędy — każda filiżanka musi być idealna. Warto jednak czasem spróbować czegoś nowego i zdecydować się na inny przepis. Doskonałym pomysłem jest kawa marocchino, ponieważ bardzo łatwo można ją przygotować w domowym zaciszu. Nie trzeba się więc obawiać o błędy. W jakie składniki i akcesoria należy się zaopatrzyć?
- Małe szklanki lub filiżanki do espresso,
- Kawa espresso,
- Kakao, pitną czekoladę lub nutellę,
- Spienione mleko (może być też roślinne).
W oryginalnej, włoskiej wersji do przygotowania marocchino wykorzystuje się pojedyncze espresso. Warto zadbać o to, aby kawa ziarnista była wysokiej jakości. Potrzebne jest też kakao, pitna czekolada lub nutella. Oczywiście, jeżeli chce się podążać za tradycją, to najlepiej wybrać kakao.
Przepis na espresso marocchino
Na samym początku trzeba przygotować filiżankę espresso. Następnie wsypuje się kakao lub dodaje czekoladowy krem. Ostatnim krokiem jest wlanie spienionego mleka. Dla ozdoby można całość delikatnie posypać kakao. Oczywiście nie można zapominać o estetycznym podaniu. Stylowe filiżanki wykonane z wysokiej jakości materiałów znajdziesz w sklepie internetowym Cafe Silesia.
Jaka jest tradycja picia kawy marocchino?
Włosi podchodzą bardzo poważnie do picia kawy. W ich ojczyźnie można spotkać się z wieloma zasadami dotyczącymi spożywania tego napoju. Cappuccino oraz inne kawy mleczne spożywa się wyłącznie do śniadania. Nie wypada zamawiać ich po południu. Marocchino jest jednak wyjątkiem od tej reguły. Niewielki rozmiar tej kawy sprawia, że nie ma znaczenia, o której godzinie się go spożywa. Można więc pić ją bez obaw o popełnienie gafy.